Je gasten welkom heten in je woning

Je woning zegt veel over je persoonlijkheid. Hoe heb je deze ingericht, is deze ordelijk of juist heel slordig, is deze donker of baadt deze in het licht, hou je van modern of juist landelijk wonen? Het komt allemaal terug in je woning. Wanneer je gasten ontvangt is het natuurlijk altijd fijn als je huis warmte en gezelligheid uitstraalt. Hoe zorg je er voor dat ook je gasten zich heerlijk thuis voelen in je woning en ze niet direct rechtsomkeert naar huis maken? In dit artikel enkele tips om je woning aangenaam te maken voor je bezoekers.

De deurmat

Iemand komt een woning meestal binnen bij de voordeur. Het eerste wat gasten zien wanneer ze je woning binnenstappen is de deurmat. Dat is het allereerste dus waarom hier niet een beetje aandacht aan geven? Koop bijvoorbeeld een leuke deurmat van kokos met hierop een leuke en warme tekst zoals ‘Welcome’ of ‘Home sweet home’. Natuurlijk is het tweede wat de gasten zien de hal. Helaas wordt deze nogal eens te vaak vergeten wanneer men het interieur van de woning onder handen neemt. Toch is ook de hal zeker een aandachtspunt, het is één van de eerste aandachtspunten en een eerste indruk kun je moeilijk nog uitwissen. Zorg er dus zeker voor dat men makkelijk de jas weg kan hangen en dat er niet te veel rotzooi rondslingert .

gasten ontvangenGeur in je woning

Het is niet voor niets dat men stelt dat wanneer je een huis wilt verkopen je de geur van verse appeltaart in je huis dient rond te zweven. Geuren doen veel met onze gemoedstoestand en kunnen emoties oproepen. Natuurlijk zowel in negatieve als in positieve zin. Natuurlijk is het belangrijk dat je af en toe je woning eens goed door laat luchten, dat is al stap één. Daarnaast is het ook belangrijk om minder aangename luchtjes, bijvoorbeeld van etensresten in de prullenbak of van de kattenbak, zo minimaal mogelijk te maken of houden. Probeer altijd de oorzaak van onaangename geurtjes aan te pakken. Je kunt wel met parfum gaan rondspuiten maar enkel verdoezelen zorgt er niet voor dat je een bepaalde geur helemaal niet meer ruikt.

Aangename akoestiek

Wellicht heb je hier nog nooit over nagedacht maar het is zeker wel belangrijk om ook de akoestiek in je woning zo aangenaam mogelijk te maken. Zowel in nieuwe als oude panden kan de akoestiek namelijk een probleem vormen. Wanneer men bijvoorbeeld veel gebruik maakt van harde materialen zoals tegels, laminaat en stucwerk zonder zachte elementen toe te voegen kan er flinke nagalm ontstaan. Dit zorgt onbewust toch voor een wat kil gevoel. Je kunt dit aanpakken door bijvoorbeeld een vloerkleed neer te leggen, gordijnen op te hangen of door wat kussens in de bank te leggen. Juist die kleine dingen doen het hem!

Heerlijke banken en zetels

Natuurlijk zit iedereen het liefst zo lekker mogelijk maar er zijn toch nog altijd banken en zetels te verkrijgen die gewoon niet goed zitten. Dit omdat bijvoorbeeld de kwaliteit niet goed is of omdat er gekozen is voor een slecht design. Wanneer je gasten ontvangt is het ook wel belangrijk dat je lekker ontspannen kunt zitten. Hou hier rekening mee wanneer je hen ‘neerzet’. Ga je bijvoorbeeld aan de keukentafel zitten, zorg er dan voor dat men ook bijvoorbeeld een zacht kussentje in de rug kan leggen. Wanneer je in de woonkamer gaat zitten zit men vaak al iets ontspannender.

Temperatuur

Kou is natuurlijk ook leuk maar het te warm hebben is ook niet aangenaam. De ideale temperatuur vinden is ook we vrij lastig in een woning. Sommigen hebben het snel koud, anderen juist niet. Natuurlijk is het ook afhankelijk van de kleding die men draagt. Hou er in ieder geval altijd rekening mee dat wanneer je zelf thuis bent je woning altijd warmer aanvoelt dan dat dit voor je gasten het geval is. Thuis lijkt namelijk altijd twee graden warmer! Vraag gerust eens aan je gasten of zij het wat betreft temperatuur aangenaam hebben, een raam open zetten of dicht doen is natuurlijk zo gebeurd!