Hoeveel tijd ben je kwijt aan het voorbereiden van een woning kopen?

Nederland staat momenteel op zijn kop als het op de huizenmarkt aankomt. Er worden aardig wat huizen aangeboden, maar de vraag is een stuk groter dan het aanbod, zelfs tijdens de huidige crisis. Het resultaat: huizen worden snel verkocht, vaak tegen vraagprijs of daarboven. Als jij overweegt om te gaan kopen, zorg dan dat je van tevoren al weet wat je precies zoekt. Mocht je dan iets leuks tegenkomen, dan hoef je niet al te lang na te denken. 

Kijk tijdig naar nieuwbouwprojecten als je een compleet nieuw huis wilt aanschaffen. Deze projecten vliegen de deur uit, lang voordat er met bouwen is gestart. Met de volgende tips kun je je beter voorbereiden alvorens je je zoektocht naar jouw droomhuis start. 

Persoonlijke situatie: nu en in de toekomst

Je kunt ervan uitgaan dat jou te kopen huis wel even mee zal gaan. Bedenk daarom goed wat jouw persoonlijke situatie in de nabije toekomst zal zijn. Waar zul je werken? Heb je dan kinderen, of komen er nog meer? Wil je liever iets dichter bij je ouder wordende ouders wonen? Allemaal vragen die een invloed zullen hebben op het soort huis en de locatie.

Waarom nieuwbouw?

Het mooie aan een nieuwbouwwoning is dat je je hele woning zelf kan inrichten vanuit niks. Vaak kun je zelfs bepalen waar je je muren wilt hebben, zodat je je eigen kamers kan creëren. De allernieuwste materialen zullen worden gebruikt, zodat jij verzekerd bent van een waardevaste aankoop.

Ook kom je in een compleet nieuwe wijk te wonen waar iedereen dus nog maar net zal wonen. Dit kan een leuke sfeer en juist een nette buurt geven. Op veel locaties in Nederland vind je plekken waar er wordt gebouwd aan allerlei projecten, waaronder ook in de regio van Noord-Holland. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze mooie nieuwbouw in Krommenie, aan de noordzijde van Zaanstreek.

Zo zijn er natuurlijk nog veel meer voordelen aan het kiezen van nieuwbouw. Lees hier nog meer redenen die het interessant maken om voor een nieuwbouwwoning te kiezen. 

Voorbereiding

Neem de tijd om goed over zaken na te denken. Drie kamers in plaats van twee lijkt ideaal, maar als deze kamers twee bij twee zijn, is het misschien toch niet zo’n goed idee. Wanneer je je ontwerp klaar hebt, laat deze dan beoordelen door een vakkundig persoon, zoals een ontwerper of makelaar. Je keuzes nu zullen invloed hebben op de waarde van je woning in de toekomst. Zaken die je goed moet overwegen zijn:

  • Keuze voor een douche of bad (gezinnen met kinderen zullen een bad willen hebben)
  • Eén of twee wc’s: probeer altijd twee wc’s te plaatsen als je er de ruimte voor hebt
  • Maak je kamers niet te klein!
  • Open of gesloten keuken. Dit is afhankelijk van je indeling

Je zult minstens een maand nodig hebben om je uiteindelijk ontwerp af te hebben, inclusief de check door verschillende partijen. Goed voorbereid is het halve werk!