Waar moet je op letten bij het uitkiezen van vloerbedekking?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten vloeren. Wanneer je eenmaal hebt gekozen voor het soort vloer, in dit geval vloerbedekking, is er nog steeds veel keuze. Hoe ga je de juiste keuze maken? De ideale vloer voor alle omstandigheden bestaat helaas niet, maar je moet kijken naar je persoonlijke voorkeur in interieur. En daarnaast zijn er natuurlijk nog een aantal aandachtspunten waar je rekening mee dient te houden. In dit artikel worden die aandachtspunten beschreven.

 

In welke ruimte komt de vloerbedekking?

Voor elke ruimte gelden weer andere regels en eisen aan de vloerbedekking. Je dient rekening te houden met de volgende punten:

  • Welke sfeer wil je neerzetten in de ruimte waar de nieuwe vloer moet komen? Zachte vloerbedekking geeft een hele andere uitstraling dan tapijttegels. Daarbij kan de kleur van de vloer ook heel bepalend zijn voor de ruimte.
  • Hoeveel wordt de vloer belast? In een hal heeft een vloer veel meer te verduren dan een kamer waar alleen maar de was gedaan wordt. Houd rekening met de belasting van de vloer bij het uitkiezen van je nieuwe vloerbedekking.
  • Welke spullen worden er op de vloer geplaatst? Ga je nieuwe vloerbedekking in een werkruimte leggen waar je met een bureaustoel zit? Of ga je een nieuwe vloer in de slaapkamer leggen? De gevoeligheid van het tapijt is hier heel belangrijk voor. Hoe snel verslijt je vloer?
  • Ook bepalend voor de soort vloerbedekking, ook dit is afhankelijk van de ruimte waarin het komt te liggen, is het schoonmaakgemak.

Vaak wordt er in een badkamer of een keuken gekozen voor een tegelvloer omdat deze goed schoongemaakt kunnen worden. In de slaapkamer en de rest van de bovenverdieping wordt vaker voor vloerbedekking gekozen. Tegenwoordig heb je veel meer opties, zo kan een giet- of een kurkvloer ook prima in de badkamer en de keuken.

 

Vloerbedekking en interieur

Je interieurstijl is bepalend voor de soort vloer die je kiest. Bij een klassieke stijl past tapijt helemaal in het plaatje. Naast tapijt is parket of natuursteen ook passend bij antieke meubels en klassieke inrichting. Wanneer je juist een landelijke stijl hebt passen houten vloeren perfect. Maar ook natuurlijke vloerbedekking kan hier ook prima met landelijke meubels worden gecombineerd.

Een moderne inrichting met moderne meubels maakt heel veel mogelijk. Vloerbedekking, een gietvloer,  laminaat of een betonlookvloer kunnen allemaal. Als de kleuren maar overeenstemmen.