Mollen verjagen

De zomer nadert, het nieuwe grasveldje ligt er schitterend bij en dan zie je plotseling een hoop aarde boven het gras uitsteken. Het gevaar is helder, de mollen zijn terug. Wat kun je daar nou tegen doen?

Mol vangen

Er zijn drie manieren om een mol kwijt te raken.

  1. De mol vergiftigen
  2. De mol vangen
  3. De mol verjagen

Steeds meer mensen kiezen er voor om de dieren niet te doden. Tenslotte heeft een mol een uiterst nuttige functie. Hij draagt bij aan het onderhoud van de aarde waarin hij leeft. Dankzij deze ijverige gravers kan het water bijvoorbeeld sneller afvloeien. Is de aarde keihard, dan blijft het water dagenlang staan en wordt alles op den duur heel drassig. Tegelijkertijd eten deze dieren wortels van vers geplante groente en planten en veranderen ze een Engels gazon in een Limburgs heuvellandschap. En, alhoewel dat laatste heel mooi is, staat niemand daarop te wachten.

Mollen verjagen

Laten we er van uit gaan dat niemand de dieren wil doden, dan geldt bij een mol in de tuin dat je ultrasone verjagers kunt plaatsen. Deze apparaten geven een heel hoog geluid af dat door de dieren als zeer storend ervaren wordt. Voor hen is het vervolgens tijd om te verhuizen. Deze verjagers hebben een bereik van circa 200 m2. Ze zijn ook met zonnepaneeltjes te krijgen, waardoor ze het hele jaar door in de tuin kunnen blijven staan. Een andere mogelijkheid om mollen te verjagen is door het gebruik van mollen carbid. Wanneer het mollen carbid in de mollengang wordt gelegd en in aanraking komt met water, komt er een lucht vrij die mollen niet kunnen harden. Ze zullen uw tuin daarop snel verlaten.

Mollen vangen

Tevens zijn er verschillende apparaten te koop waarmee je mollen kunt vangen, zoals de vangkoker. Na het vangen kun je de dieren ergens in een bos of landelijke omgeving weer vrij laten. Ze zijn te slechtziend om de weg terug te vinden. Wat eveneens helpt is anti-molgaas onder het gras. De mol kan niet verder graven dan tot aan het gaas. Dat is zo sterk dat hij het niet door kan bijten en dus gaat hij onverrichter zaken op zoek naar een andere plek. Een derde methode is de mollenklem, die tevens gebruikt kan worden voor woelratten. Dankzij de klem kan het dier gevangen en verplaatst worden.