Hoe onderhoud je je aquarium?

Is jouw aquarium uitgegroeid tot een echte hobby? Dan vind je het vast helemaal niet erg om tijd te steken in het onderhoud van je aquarium! Dit is erg belangrijk voor de gesteldheid van je vissen, je aquarium en natuurlijk de uitstraling in je huis. Schoonmaken, verversen, testen, er is altijd genoeg te doen met een aquarium in huis. Wel is het goed om in de gaten te houden dat je nooit te veel in één keer schoonmaakt. Als het biologisch evenwicht van bacteriën wordt verstoord, is dit namelijk juist slecht voor je aquarium.

Aquariumruit schoonmaken

Het schoonmaken van de aquariumruit kun je het beste wekelijks doen. Door algen op het glas wordt je zicht belemmerd en gaat het aquarium er troebel uitzien. Daarom is het belangrijk om het glas wekelijks te reinigen. Dit kun je doen met een magneet, zodat je geen natte handen krijgt. Tegenwoordig bestaan er ook magneten waar een mesje aan zit. Zo gaat het vuil er nog beter af. Veel mensen vinden dit nog een leuk werkje om te doen ook! Zie je het toch niet zo zitten om wekelijks de ruit schoon te maken? Dan kun je ook kiezen voor de Robosnail. Dit is een volledig geautomatiseerde glasreiniger. Zo kun jij rustig je krantje lezen terwijl je aquarium voor je wordt schoongemaakt! Voor de Robosnail kun je terecht bij Coral and Fish Store.

Aquariumwaardes testen

Het is belangrijk voor je vissen dat het water in goede staat is. Test daarom wekelijks de aquariumwaardes. Dit doe je gemakkelijk met een testsetje. Neem een klein beetje water af, doe er een paar druppeltjes testvloeistof bij en binnen elke minuten kun je de kwaliteit van het water aflezen.

Stofzuigen

Ook kun je wekelijks een stukje van de bodem stofzuigen. Met een schattig klein stofzuigertje haal je afval van de bodem. Voor de echte hobbyisten is dit een waar plezier!

Filtermateriaal verschonen

Het filtermateriaal verschonen is iets wat minder vaak hoeft te gebeuren. Wanneer je maandelijks het filtermateriaal verschoont, uitspoelt of een deel vervangt, is dit al voldoende. Ook dient de verlichtingsarmatuur maandelijks te worden schoongemaakt.

Lampen vervangen

Heb je TL-verlichting in je aquarium? Dan dienen de lampen jaarlijks te worden vervangen. Als je dit niet doet, ontstaan er algen en wordt de waterkwaliteit slechter. Maak je gebruik van LED verlichting? Dan kunnen deze wel enkele jaren meegaan!